Főoldal » Hírek » Önbíráskodás miatt gyanúsítottként hallgatott ki a nyomozó ügyészség egy rendőrt – fotóval – a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleménye

A Buda­pes­ti Regi­o­ná­lis Nyo­mo­zó Ügyész­ség minő­sí­tett önbí­rás­ko­dás és hiva­ta­li vissza­élés bűn­tet­te miatt elren­delt nyo­mo­zá­sá­ban három sze­mélyt hall­ga­tott ki gya­nú­sí­tott­ként. 

A Nem­ze­ti Védel­mi Szol­gá­lat (NVSZ) fel­je­len­té­sé­re indult ügy­ben a nyo­mo­zó ügyész­ség össze­han­golt bűn­ügyi akci­ót haj­tott végre teg­nap, amely­nek sike­res vég­re­haj­tá­sá­ban részt vett az NVSZ, a Ter­ror­el­há­rí­tá­si Köz­pont és a Készen­lé­ti Rend­őr­ség is.

A ren­del­ke­zés­re álló ada­tok sze­rint egy rend­őr isme­ret­sé­gi viszony­ban van egy ren­dez­vény­szer­ve­ző­ként tevé­keny­ke­dő fér­fi­val és annak lányá­val, akik­nek elszá­mo­lá­si vitá­juk volt egy fér­fi­val, az annak csa­lád­já­ban tar­tott eskü­vő kapcsán.

A meg­ala­po­zott gyanú lénye­ge sze­rint 2023 novem­be­ré­ben a ren­dez­vény­szer­ve­zők – akik isme­rő­sük­ről tud­ták, hogy hiva­ta­los sze­mély­nek minő­sül – fel­hív­ták a rend­őrt és tájé­koz­tat­ták a csa­lád­apa 650.000 forin­tos felé­jük fenn­ál­ló tar­to­zá­sá­ról, azzal, hogy azt „vala­hogy be kel­le­ne rajta vasal­ni.” A rend­őr erre fel­aján­lot­ta, hogy a követ­ke­ző szol­gá­la­ta során meg­lá­to­gat­ja az adóst és beszél vele.

Az ügy­ben több egyez­te­tés tör­tént a felek között, az adós azon­ban csak kisebb össze­gű tar­to­zást ismert el, de annak kifi­ze­té­se sem tör­tént meg. A ren­dez­vény­szer­ve­ző több­szö­ri kéré­sé­re a rend­őr ígé­re­tet tett arra, hogy kemé­nyeb­ben fog fel­lép­ni az ügyben.

A rend­őr azért, hogy isme­rő­se­i­nek segít­sé­get nyújt­son abban, hogy a jogos­nak vélt – de az adós által nem tel­jes össze­gé­ben elis­mert – köve­te­lé­sük vissza­fi­ze­té­sé­re kény­sze­rít­sék a sér­tet­tet, egy 2023. decem­be­ri szol­gá­la­ta ellá­tá­sa során, egyen­ru­há­ban, tel­jes szol­gá­la­ti fel­sze­re­lés­sel, rend­őr­sé­gi gép­ko­csi­val meg­je­lent a férfi lakó­he­lyén. A hiva­ta­los sze­mély azt a lát­sza­tot igye­ke­zett kel­te­ni a sér­tett­ben, hogy amennyi­ben a tel­jes tar­to­zá­sát nem ren­de­zi, vele szem­ben rend­őri eljá­rás indul, majd emelt hang­nem­ben kér­dő­re vonta, ami­ért addig nem fize­tett. A sér­tett végül 2024. janu­ár 11-én 170.000 forin­tot adott át a rendezvényszervezőnek.

A nyo­mo­zó ügyész­ség a társ­szer­vek együtt­mű­kö­dé­sé­vel kuta­tást és lefog­la­lást vég­zett a ren­dez­vény­szer­ve­zők lakó­he­lyén és vagyon elle­ni erő­sza­kos bűn­cse­lek­mé­nyek elkö­ve­té­sé­vel gya­nú­sí­tot­ta meg az elkö­ve­tő­ket, a rend­őrt továb­bá hiva­ta­li bűn­cse­lek­ménnyel is.

A minő­sí­tett önbí­rás­ko­dás bűn­tet­tét a tör­vény két évtől nyolc évig ter­je­dő sza­bad­ság­vesz­tés­sel ren­de­li bün­tet­ni, amit a ren­dez­vény­szer­ve­zők fel­búj­tó­ként követ­tek el.  A rend­őr szol­gá­la­ti viszo­nyát felfüggesztették.

A képen a bűn­ügyi akció során lefog­lalt pénz látható. 

 

A felvételen a bűnügyi akció során lefoglalt pénz látható.