Főoldal » Hírek » Súlyosították a veszprémi rablóbanda tagjainak büntetését – a Győri Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye

A Győri Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség sike­re­sen indít­vá­nyoz­ta a bün­te­tés súlyo­sí­tá­sát azok­nak a vád­lot­tak­nak az ügyé­ben, akik tár­sa­ik­kal egy veszp­ré­mi ékszer­bol­tot rabol­tak ki.

A tény­ál­lás sze­rint a két román férfi és isme­ret­le­nül maradt négy tár­suk 2020. novem­ber 4-én, dél­után, egy veszp­ré­mi ékszer­bolt­ban követ­ték el a bűn­cse­lek­ményt. Arcu­kat maszk­kal, csuk­lyá­val elta­kar­ták, kala­pá­cso­kat és egy rudat maguk­hoz vet­tek, majd befu­tot­tak az üzlet­be. Ott össze­tör­ték az ékszer­tá­ro­ló­kat, és a tás­ká­ik­ba kezd­ték pakol­ni az éksze­re­ket. Az eladó pró­bál­ta ezt meg­aka­dá­lyoz­ni, ezért vele dula­kod­tak, egyi­kő­jük a kala­pács nye­lé­vel a vál­lát meg­ütöt­te. A táma­dás 33 másod­per­cig tar­tott, miu­tán a vád­lot­tak és a tár­sa­ik a hely­szín­ről elmenekültek.

Őket Romá­ni­á­ban elfog­ták, majd a magyar ható­sá­gok­nak átadták.

A rab­lók 11.683.909 forint érté­kű ékszert vit­tek el, az üzlet beren­de­zé­sé­nek össze­tö­ré­sé­vel és a táro­ló­ból kiesett éksze­rek meg­ron­gá­ló­dá­sá­val 3.447.610 forint kárt okoztak.

A Veszp­ré­mi Tör­vény­szék a vád­lot­ta­kat társ­tet­tes­ként elkö­ve­tett rab­lás bűn­tet­te és társ­tet­tes­ként elkö­ve­tett ron­gá­lás bűn­tet­te miatt 9 év, illet­ve 8 év fegy­ház­bün­te­tés­re ítél­te, 10 évre kiuta­sí­tot­ta őket Magyar­or­szág terü­le­té­ről. Az egyik vád­lott külö­nös vissza­eső, ezért kapott súlyo­sabb büntetést.

Az íté­let ellen az ügyész a bün­te­té­sek súlyo­sí­tá­sa, a vád­lot­tak és védő­ik fel­men­tés érde­ké­ben fellebbeztek.

A Győri Íté­lő­táb­la a 2024. feb­ru­ár 13-án kihir­de­tett íté­le­té­ben egyet­ér­tett a főügyész­ség állás­pont­já­val. A bíró­ság a sza­bad­ság­vesz­tés bün­te­té­se­ket 12 évre, illet­ve 10 évre súlyosította.