Főoldal » Hírek » Eltiltatná a kutyatartástól az ügyészség – a Pest Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye

Bíró­sá­gi íté­let­tel til­tat­ná el a jövő­re nézve az ebtar­tás­tól a Pest Vár­me­gyei Főügyész­ség azt – az állat­kín­zás miatt már elítélt - fér­fit, aki beteg kutyá­ját az erdő szé­lén hagy­ta elpusz­tul­ni, továb­bi négy kutyá­ját pedig mél­tat­lan körül­mé­nyek között tartotta.

Az álla­tok gon­dos­ko­dást, védel­met, sze­re­tet igé­nyel­nek, min­den ember­nek fele­lős­ség­gel kell álla­tot tar­ta­nia. Ez nem csak a bántó, kár­té­kony és agresszív cse­le­ke­de­tek elke­rü­lé­sét jelen­ti, hanem az álla­tok jólé­té­nek a biz­to­sí­tá­sát is. Ez leg­alább annyi­ra erköl­csi, mint jogi fele­lős­ség. Ha ezzel ellen­té­te­sen az állat tar­tá­sá­ra mél­tat­lan körül­mé­nyek között, annak szen­ve­dé­sét, akár elpusz­tu­lá­sát okoz­va kerül sor, akkor az elkö­ve­tő a meg­bün­te­té­se mel­lett eltilt­ha­tó attól, hogy a jövő­ben álla­tot tartson.

Az ügyész­ség által bepe­relt férfi vecsé­si háza udva­rán több kuvasz jel­le­gű kutyát is tar­tott. 2023 szep­tem­be­ré­ben az egyik idő­sebb kutya beteg lett, fáj­dal­mai miatt rend­sze­re­sen vonyí­tott, azon­ban a férfi nem vitte el orvos­hoz. Végül három nap után a szom­szé­dok kihív­ták az állat­vé­dő­ket. Az állat­vé­dők fel­aján­lot­ták, hogy elvi­szik a beteg álla­tot az orvos­hoz, de a férfi nem egye­zett bele, azt mond­ta a kutya már meg­gyó­gyult. Ezt köve­tő­en még aznap kivit­te a beteg álla­tot a Fel­ső­pa­kony hatá­rá­ban lévő erdő­höz, ahol a kutyát a sor­sá­ra hagyta. 

A hal­dok­ló kutyát egy állat­vé­dő ala­pít­vány önkén­te­sei meg­ta­lál­ták, majd orvos­hoz vit­ték, azon­ban mivel kró­ni­kus vese­elég­te­len­ség­ben szen­ve­dett, gyó­gyí­ta­ni nem lehe­tett, így elaltatták.

Az elpusz­tult kutyán kívül a férfi négy másik kuvasz jel­le­gű kutyát is tar­tott, ame­lyek közül két szuka vem­hes volt. A nagy­tes­tű kutyák egy rend­kí­vül szűk, 110 cm szé­les és 14 méter hosszú részen vol­tak levá­laszt­va. A kutyák tar­tá­si körül­mé­nyei nem felel­tek meg az állat­vé­del­mi tör­vény­ben elő­ír­tak­nak, olyan szűk helyen éltek, ami a tar­tá­suk­ra alkal­mat­lan volt. Továb­bá meg­ál­la­pí­tás­ra került az is, hogy egyik kutya sem ren­del­ke­zett sem oltás­sal, sem chip­pel, állat­or­vos nem járt náluk soha.

 A négy kutya végül állat­vé­dők bir­to­ká­ba és gon­do­zá­sá­ba került, viszont az egyik eb rossz egész­sé­gi álla­po­ta miatt köz­vet­le­nül a szál­lí­tás során elpusztult.

A fen­ti­ek miatt a fér­fit a Mono­ri Járás­bí­ró­ság állat­kín­zás vét­sé­ge miatt jog­erő­sen elítél­te, azon­ban azért, hogy a fér­fi­nek ne legyen lehe­tő­sé­ge újra kutyát tar­ta­nia, a Pest Vár­me­gyei Főügyész­ség állat­vé­del­mi kere­se­tet nyúj­tott be a bíró­ság­ra a kutya­tar­tás­tól való eltil­tá­sa iránt.

Az ügyész­ség kere­se­té­ről a Buda­pest Kör­nyé­ki Tör­vény­szék fog dönteni.