Főoldal » Hírek » Ausztriában fogták el a rablás miatt hat év fegyházra ítélt marcali nőt - a Somogy Megyei Főügyészség sajtóközleménye

Euró­pai elfo­ga­tó­pa­rancs alap­ján egy Felső-Ausztriában talál­ha­tó kis­vá­ros­ban fog­ták el azt a har­min­cas éve­i­ben járó mar­ca­li nőt, aki­vel szem­ben koráb­ban a Mar­ca­li Járá­si Ügyész­ség cso­por­to­san elkö­ve­tett rab­lás bűn­tet­te miatt emelt vádat.

A vád­irat lénye­ge sze­rint a nő, édes­any­ja és a velük élő férfi 2014 máju­sá­ban szó­ra­koz­ni indul­tak. Egyik isme­rő­sü­ket a sér­tett szál­lí­totta a szó­ra­ko­zó­hely­re, aki­ről a vád­lot­tak idő­köz­ben meg­tud­ták, hogy nagyobb mennyi­sé­gű kész­pénzt tart magá­nál, mivel a férfi köz­vet­le­nül az indu­lás előtt érté­ke­sí­tett egy gép­ko­csit. A vád­lot­tak emi­att az este folya­mán elha­tá­roz­ták, hogy a fér­fit a házuk­ba csal­va kirabol­ják.

A három vád­lott és a sér­tett a haj­na­li órák­ban tér­tek vissza a vád­lot­tak által lakott házba, ahol nő anyja szó­val tar­tot­ta és ital­lal kínál­ta a fér­fit, mialatt a kony­há­ban másik két társa nyug­ta­tó hatá­sú tab­let­tákat oldott fel egy üdí­tő­ben, amit meg­itat­tak a gya­nút­lan sér­tet­tel. A bódí­tó hatá­sú ital­tól a férfi rövid időn belül elaludt, így a vád­lot­tak akadály­ta­la­nul el tud­ták venni a ruhá­zatába rej­tett kész­pénzt, és egy nyak­lán­cot.

A mar­ca­li rend­őrök az eset után néhány napon belül elfog­ták és őri­zet­be vet­ték a vád­lot­ta­kat, akiknek a letar­tóz­ta­tá­sát az ügyész­ség indít­vá­nyá­ra a bíró­ság elren­del­te. A három vád­lott a nyo­mo­zás és a 2014 novem­be­ré­ben tör­tént vád­eme­lés során mind­vé­gig fogva vol­tak, azon­ban a bíró­sági eljá­rás­ban lak­hely­el­ha­gyá­si tilal­mat ren­deltek el velük szemben.

A Mar­ca­li Járás­bí­ró­ság az ügy­ben 2016 feb­ru­ár­já­ban hir­de­tett íté­le­tet, mely­ben – a vád­irat­tal egye­ző minő­sí­tés mel­lett - a fér­fi­val szem­ben öt év, míg a nővel és any­já­val szem­ben hat - hat év bör­tön­bün­te­tést sza­bott ki, mellyel szem­ben az ügyész­ség súlyo­sí­tá­sért fel­leb­be­zett. A bíró­ság – mivel az íté­let nem emel­ke­dett jog­erő­re – a lak­hely­el­ha­gyá­si tilal­mat fel­ol­dot­ta, hol­ott az ügyész­ség a kisza­bott hosszabb tar­ta­mú sza­bad­ság­vesz­tés miatt a vád­lot­tak ismé­telt letar­tóz­ta­tá­sá­ra tett indítványt.

A sza­bad­láb­ra került nő végül nem várta meg, hogy a Kapos­vá­ri Tör­vény­szék által jog­erő­sen fegy­ház vég­re­haj­tá­si foko­za­tú­ra súlyo­sí­tott íté­le­tet vég­re­hajt­sák rajta, meg­szö­kött és kül­föl­dön rej­tő­zött el. Az elítéltet végül a Kapos­vá­ri Tör­vény­szék által kibo­csá­tott euró­pai elfo­ga­tó­pa­rancs alap­ján az oszt­rák ható­sá­gok egy felső-ausztriai kis­vá­ros­ban fog­ták el 2021. ápri­lis 9-én.