Főoldal » Hírek » Vádemelés pécsi drogterjesztőkkel szemben - a Baranya Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Pécsi Járá­si Ügyész­ség bűn­szö­vet­ség­ben, jelen­tős mennyi­sé­gű új pszi­cho­ak­tív anyag­ra elkö­ve­tett új pszi­cho­ak­tív anyag­gal vissza­élés bűn­tet­te miatt emelt vádat három sze­méllyel szemben.

A vád­lot­tak 2020 feb­ru­ár­já­tól kez­dő­dő­en isme­ret­len for­rás­ból rend­sze­re­sen új pszi­cho­ak­tív anya­go­kat, un. „bio­fü­vet” sze­rez­tek be abból a cél­ból, hogy azt érté­ke­sít­sék Pécs-Kertvárosában. Az érté­ke­sí­tés­re szánt anyag elő­ál­lí­tá­sát és ada­go­lá­sát a laká­su­kon végezték.

Ezt köve­tő­en az új pszi­cho­ak­tív anya­got napi rend­sze­res­ség­gel 2020 feb­ru­ár­já­tól egy éven keresz­tül Pécsett a Neve­lé­si Köz­pont kör­nyé­kén az otta­ni isko­la­épü­let ago­rá­já­nak terü­le­tén, vala­mint az isko­la épü­le­té­nek mel­lék­he­lyi­sé­gé­ben is árusították. 

A vád­lot­tak együtt, illet­ve egy­mást vált­va érté­ke­sí­tet­ték a bio­fü­vet a terü­le­ten rend­sze­re­sen meg­je­le­nő vevők szá­má­ra, aki­ket cso­por­to­san össze­vár­tak és egy­szer­re érté­ke­sí­tet­tek nekik.

A ter­jesz­tők az anya­got laká­suk­ban tárol­ták, így mód­juk­ban állt, hogy az utcán min­dig csak annyi, cse­kély mennyi­sé­gű és darab­szá­mú pak­kot tar­tot­tak maguk­nál, ame­lye­ket rövid időn belül érté­ke­sí­tet­tek. Egy­út­tal köl­csö­nö­sen szem­mel tar­tot­ták a kör­nyé­ket, és rend­őr­jár­őr érke­zé­se ese­tén egy­mást értesítették.

Az elkö­ve­tők ezen túl­me­nő­en azt a mód­szert ala­kí­tot­ták ki, hogy egyi­kük beszed­te az érté­ke­sí­tés hely­szí­nén össze­gyűlt vásár­lók­tól a pak­kok ellen­ér­té­két, míg a mási­kuk az elkö­ve­tés hely­szí­nén, előre meg­be­szélt helyek­re rejt­ve helyez­ték el a pakkokat.

A vád­lot­tak jelen­tős mennyi­sé­gű új pszi­cho­ak­tív anya­got érté­ke­sí­tet­tek, a vásár­lók között fia­tal­ko­rú­ak is voltak.

A ter­jesz­tők cse­lek­mé­nye az új pszi­cho­ak­tív anyag­gal vissza­élés bűn­tett minő­sí­tett ese­té­nek a meg­ál­la­pí­tá­sá­ra alkal­mas, mely bűn­cse­lek­mény 5 évtől - 10 évig ter­je­dő sza­bad­ság­vesz­tés­sel büntetendő.