A Pest Megyei Főügyészség kimagasló érdeklődés mellett szervezett szakmai napot a vagyonkutatás és vagyonbiztosítás témakörében.

A középkori magyar jogban a halálbüntetéssel általában együtt járt a vagyonelkobzás. Akit fej- és jószágvesztésre ítéltek, annak a vagyonát a királyi kincstár megszerezte.

A ma hatályos Btk. a vagyonelkobzásnál az ún. bruttó elvet követi. Így nemcsak az a vagyon esik vagyonelkobzás alá, amellyel az elkövető gazdagodott, hanem az is, amit a bűncselekménybe befektetett. A vagyonkutatás és vagyonbiztosítás tárgya a bűnös úton elért vagyongyarapodás, valamint a törvényesen szerzett, de bűncselekmény elkövetésére fordított vagy arra szánt vagyon.

Igen ám, de hol és kinél található ez a bűnös vagyon? S ha előkerül, hogyan fordítható az a vagyonelkobzás tárgyává?

Ezekre a kérdésekre keresett választ az a szakmai nap, amit a Pest Megyei Főügyészség 2017 márciusában szervezett „ A bűnös vagyon nyomában. Vagyonkutatás és vagyonbiztosítás a nyomozó és az ügyész szemével” címmel. A válaszokat két kiváló szakember, Steigler Lászlóné dr. Rédei Rita, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség csoportvezető ügyésze és dr. Varga Sándor, a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának igazgatóhelyettese adta meg a hallgatóságnak.

A színvonalas, kiforrott szakmai és gyakorlati tudást tükröző előadásokat Pest megyéből, Bács-Kiskun megyéből és a fővárosból érkezett szakemberek követték végig.


Hozzászólások lezárva.