A pénteki napon terrorizmus finanszírozása bűntettének megalapozott gyanúja miatt előzetes letartóztatásba vett két személy a nyomozás eddigi adatai alapján nem hozható összefüggésbe az Iszlám Állammal.

A Csongrád Megyei Főügyészség indítványára a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója, 2018. március 9-én, egy hónapi időtartamra előzetes letartóztatásba helyezte azt a két személyt, akik a nyomozás adatai alapján logisztikai tevékenységgel és egyéb más módon járultak hozzá egy, a nemzetközi egyezmények szerint terrorszervezetnek minősülő szervezet működéséhez. A gyanú szerint tevékenységüket 2009-2010-től 2015-ig fejtették ki jellemzően Irak területén. Ezután szöktek el a szervezettől, és indultak el Európa irányába. A gyanú szerint 2017. év végén jelentkeztek belépésre a röszkei tranzitzónában, és nyújtottak be menekültkérelmet.

Az eddigi nyomozás során olyan adat, amely szerint az ISIS-szel összefüggésbe hozható lenne a két személy, nem merült fel.

A nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyonvisszaszerzési Hivatala folytatja a Csongrád Megyei Főügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett.

 

Hozzászólások lezárva.