A Gyöngyösi Járási Ügyészség vádat emelt egy hajléktalan ellen, aki az ideiglenes szállásán meglopta egy lakótársát, de rövid időn belül kézre került a sértett ravaszságának köszönhetően.

A 40 éve a volt Szovjetunió területén született vádlott Gyöngyösön, egy hajléktalan szállón lakott, ahol idén májusban közös szobába került a sértettel, aki a készpénzét rendszerint az ágya melletti éjjeli szekrényben tárolta. Mivel a sértettől a szállón korábban már loptak el pénzt, úgy döntött, hogy – a hatósági csapdaállításnál használt módszert alkalmazva – megjelöli a fiókban tartott bankjegyeit, melyeket ennek megfelelően csillámporral szórt be azért, hogy azok nyomot hagyjanak majd az esetleges tolvaj ruházatán.

A vádlott erről mit sem sejtve, 2018. június elsején eltulajdonított az éppen távol lévő lakótársa szekrényéből egy 500 forintos bankót, amit elrejtett a ruházatában. A sértett röviddel ezután észlelte a lopást, és értesítette a rendőrséget. A Gyöngyösi Rendőrkapitányság járőrei a helyszínre érkezve a vádlottat személyi motozásnak vetették alá, és ennek során a lábán lévő zokniban meg is találták a bankjegyet, melyet azóta visszaadtak az ötletes áldozatnak.

A Gyöngyösi Járási Ügyészség szabálysértési értékre a lakáshoz hasonló helyiséget az elkövetővel közösen használó sérelmére elkövetett lopás vétségével vádolja az elkövetőt.

A Gyöngyösi Járási Ügyészség a 2018. július elsején hatályba lépett új Büntetőeljárási törvényben biztosított, az eljárás gyorsítását célzó rendelkezés alkalmazásával a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság az egyszerű jogi megítélésű ügyben tárgyalás nélkül, büntetővégzésben próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki a korábban lopás miatt már közérdekű munkára ítélt, tetten ért tolvajjal szemben. Élve az új törvény adta lehetőségekkel, a vádhatóság – egy esetleges előkészítő ülés megtartásának esetére – a vádiratában a büntetés konkrét mértékére, és arra is indítványt tett, hogy a bíróság rendelje el a vádlottól lefoglalt, csillámporos fél pár zokni megsemmisítését.

Hozzászólások lezárva.