A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádirata alapján a bíróság megismételt eljárásban bűnösnek mondta ki azt a 43 éves lábatlani asszonyt, akinek gondatlansága miatt meghalt az apósa.

Ahogyan arról korábban az ügyészség beszámolt (/az-asszony-gondatlansaga-miatt-halt-meg-az-aposa/), a vád szerint a nő 2016. január 26-án a 81 éves beteg, önmagát ellátni nem képes, mentálisan sérült apósának a felügyeletéről nem gondoskodott. Amíg ő aludt, a sértett a kulcsra nem zárt házból egy pulóverben kiment a kertbe, elesett, majd annyira átfagyott, hogy a kórházban életét vesztette.

A Tatabányai Törvényszék a vádlottat felmentette, a döntést a Győri Ítélőtábla helyben hagyta. Ennek lényege szerint az asszonynak nem volt kötelessége gondozni a vádlottat, ezen túlmenően minden tőle telhetőt megtett, és nem láthatta előre, hogy a sértett kimegy a házból és ott elesik, majd pedig megfagy.

Az ügyészség felülvizsgálati indítványára a Kúria a Győri Ítélőtábla határozatát hatályon kívül helyezte, és új másodfokú eljárás lefolytatására utasította.

A megismételt eljárásban a Győri Ítélőtábla gondatlanságból elkövetett emberölésben bűnösnek mondta ki a vádlottat. Az asszony ugyanis a gondossági kötelezettségét megszegte, amikor nem zárta be a bejárati ajtót mielőtt aludni ment, a tőle elvárható figyelmet elmulasztotta, a sértett testi épségének védelme érdekében nem tett semmit.

A bíróság a vádlottat kettő évre próbára bocsátotta, enyhítő körülményként  értékelve, hogy büntetlen előéletű, két kiskorú gyermekről gondoskodik, azt, hogy a sértettnek saját sorsú betegsége volt, továbbá a jelentős időmúlást.

 

Hozzászólások lezárva.