A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokon eljáró ügyészség, a szabadságvesztés büntetés súlyosítását indítványozta annak a vádlottnak az ügyében, aki a 2019-es középszintű írásbeli érettségi vizsga feladatsorait jogosulatlanul magához vette és az érettségi vizsgák előtt eljuttatta az ismerőseihez.

A Kecskeméti Törvényszék a 2019. december 11-én hozott ítéletében a terheltet minősített adattal visszaélés vétsége miatt négy hónap, végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre és két év nyomdai gépmester foglalkozástól eltiltásra ítélte.

A nem jogerős ítélet szerint a vádlott a 2019. évi középszintű írásbeli érettségi vizsga feladatsorainak nyomtatását végző lajosmizsei nyomdában részt vett a vizsgák megkezdéséig „Korlátozott terjesztésűnek” minősülő feladatsorok nyomtatásában. A vádlott a kinyomtatott magyar és matematika feladatsorok egy-egy részét, valamint a teljes történelem feladatsor egy példányát az érettségi vizsgákat megelőzően jogosulatlanul magához vette és a családtagján, ismerősén keresztül eljuttatta az érettségiző diákokhoz.

Az elsőfokú ügyészség a szabadságvesztés súlyosítása érdekében fellebbezett, amit a másodfokú ügyészség fenntartott.

A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú bíróság ítélete megalapozott, azonban a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés büntetés aránytalanul enyhe, a terhelttel szemben az irányadó középmértéket meghaladó – végrehajtásában felfüggesztett – szabadságvesztés kiszabása indokolt. Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla jár el.

Hozzászólások lezárva.