A Bajai Járási Ügyészség két bűnügyben minősített embercsempészés bűntette miatt vádat emelt egy szerb és egy ukrán férfivel szemben, akik 2020 februárjában a szerb-magyar határt illegálisan átlépő szír bevándorlókat akartak Nyugat-Európába szállítani, de Nagybaracskánál elfogták őket a rendőrök.

A vádiratok szerint a szerb és ukrán vádlottakat – akik nem ismerték egymást és egymástól függetlenül követték el az embercsempészést – ismeretlen megbízók vették rá arra, hogy a szerb-magyar határt illegálisan átlépő bevándorlókat szállítsanak autóval Nyugat-Európába. A szerb vádlottnak 500 eurót is ígért a megbízója arra az esetre, ha a szállítás sikeres.

A vádlottak 2020. február 16-án, illetve 28-án vették fel az autóikba a migránsokat, a szerb férfi Dunafalva térségében, míg az ukrán vádlott Homorúdnál, egy tó közelében. Mindketten öt-öt szír férfit szállítottak be a csempészjárműbe, akiket elkezdtek Nyugat-Európa felé szállítani. A rendőrök azonban Nagybaracska térségében igazoltatták, elfogták és őrizetbe vették őket.

A vádlottak letartóztatásban várják a tárgyalást, őket a járási ügyészség több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja, amit a szerb vádlott vagyoni haszonszerzés végett követett el. Mindkettőjükkel szemben végrehajtandó börtön kiszabását indítványozta az ügyész azzal, hogy Magyarország területéről utasítsák ki őket. A vádlottak bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

Hozzászólások lezárva.