A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat egy 15 éves békéscsabai és egy 14 éves békési fiúval szemben, akik összetört pengét akartak itatni 13 éves társukkal.

A fiatalkorú vádlottak és a gyermekkorú sértett a 2016/2017-es tanévben egy osztályba jártak, egy békéscsabai általános iskola 7. osztályos tanulói voltak. A vádlottak gyenge tanulmányi eredménnyel rendelkeztek, rossz magaviseletűek voltak, míg a sértett jó tanulmányi átlagú és jó magaviseletű diák volt. A tanév során többször előfordult, hogy a vádlottak különböző módokon zaklatták a sértettet, például eldugták az ivópalackját vagy abba nagy mennyiségű citrompótlót tettek, illetőleg az I.r. vádlott több alkalommal megpofozta és megrúgta a sértettet, azonban a gyermekkorú sértett és törvényes képviselője a konfliktusok elkerülése érdekében nem tett feljelentést.

Az I.r. vádlott 2017. április 19-én – a II.r. vádlottal történt előzetes megbeszélés alapján – egy  borotvapengét vitt magával az iskolába, amelyet több darabra törtek, és a penge felét, illetőleg egy negyed darab éles pengedarabot az utolsó órán észrevétlenül a sértett műanyag ivópalackjába tettek, amelyben ekkor tea volt. Csak a véletlenen múlt, hogy a sértett az óra után nem ivott bele a pengedarabokat tartalmazó ivópalackba, hanem hazament. Otthon az édesanyja vette észre a pengedarabokat, amikor a sértett ivópalackját kiöblítette.

A rendkívül vékony, éles, hegyes pengedarabok szájba vételkor, lenyeléskor a szájban, a garatban és a nyelőcsőben jelentős érsérüléseket, mély, vágott, szúrt lágyrész sérüléseket okozhatnak. Ezek a 8 napon túl gyógyuló sérülések a sértettnek az átlagost jóval meghaladó fájdalmat okoztak volna.

A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség a fiatalkorú vádlottakat társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűntettének kísérletével vádolja. Az ügyészség a vádlottakkal szemben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására tett indítványt, azzal, hogy a vádlottak a szabadságvesztés felfüggesztésének próbaideje alatt a törvény erejénél fogva pártfogó felügyelet alatt állnak. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróság előtt folytatódik.

Hozzászólások lezárva.