A Bajai Járási Ügyészség embercsempészés bűntette miatt vádat emelt egy 37 éves török férfi ellen, aki 2018. május 22-én, a felesége autójával egy török migránst akart a szerbiai Szabadkáról Magyarországon keresztül Németországba csempészni, de a szerb-magyar határnál elfogták őket.

A Németországban élő, török állampolgárságú vádlott egy ismeretlen személy megbízásából elvállalta, hogy egy török migránst Szerbiából Magyarországon keresztül Németországba szállít. A vádlott a felesége autójával 2018. május 22-én, délután utazott Szerbiába, a gépkocsit sofőrként egy bolgár férfi vezette. Sem a vádlott felesége, sem a sofőr nem tudták, hogy a vádlott embercsempészésre készül.

Szabadkán felvették a gépkocsiba a török migránst, akinél más nevére kiállított eredeti bolgár személyazonosító igazolvány volt. Erről a vádlott is tudott. Ezt követően az esti órákban a vádlott, a gépkocsivezető és a migráns a szerb-magyar határhoz utaztak, ahol a szerb kilépő határon sikeresen átjutottak. A vádlott, a gépkocsivezető és a migráns ezután a hercegszántói határátkelőnél akartak belépni Magyarország területére, ahol a török migráns a határrendésznek átadta a más nevére kiállított bolgár igazolványt. A határrendész azonban rájött, hogy az igazolványt nem a tulajdonosa használta fel a határátlépése céljából, így az embercsempészés meghiúsult.

A vádlott e tettével szándékosan segítséget nyújtott a török migránsnak abban, hogy a szerb-magyar határt a jogszabályok megszegésével átlépje, majd az illegális határátlépőt Magyarországon keresztül Németországba akarta szállítani.

A szabadlábon lévő, Magyarországon büntetlen előéletű vádlottat a járási ügyészség embercsempészés bűntettével vádolja és felfüggesztett börtönbüntetés, valamint kiutasítás kiszabását indítványozta vele szemben. A vádlott bűnössége kérdésében a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

Hozzászólások lezárva.