Főoldal » Hírek » Az ügyészség az ártándi határrendészek vesztegetési ügyében kihallgatott újabb rendőrök letartóztatását indítványozta - videóval - a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleménye

A Deb­re­ce­ni Regi­o­ná­lis Nyo­mo­zó Ügyész­ség a kor­rup­ci­ós bűn­cse­lek­mé­nyek miatt folya­mat­ban lévő eljá­rá­sá­ban vala­mennyi – újabb – gya­nú­sí­tott ese­té­ben sze­mé­lyi sza­bad­sá­got érin­tő kény­szer­in­téz­ke­dés elren­de­lé­sét indítványozta.

A meg­ala­po­zott gyanú lénye­ge sze­rint, leg­ké­sőbb 2021 már­ci­u­sá­tól a Bihar­ke­resz­tes Határ­ren­dé­sze­ti Kiren­delt­ség állo­má­nyá­ba tar­to­zó határ­ren­dé­szek a szol­gá­la­ta­ik során rend­sze­re­sen kor­rup­ci­ós bűn­cse­lek­mé­nye­ket követ­tek el, ame­lyek elkö­ve­té­sé­ben civil sze­mé­lyek is segít­sé­gük­re voltak.

A nyo­mo­zó ügyész­ség a 2023. ápri­lis 17-én tar­tott újabb bűn­ügyi akci­ó­já­ban – amely­ben közel 150 ügyész és rend­őr vett részt – elren­del­te öt határ­ren­dész és két civil sze­mély őri­ze­tét, majd gya­nú­sí­tott­ként hall­gat­ta ki vala­mennyi­ü­ket. A gya­nú­sí­tot­tak közül senki nem ismer­te el bűn­cse­lek­mé­nyek elkövetését.

A Készen­lé­ti Rend­őr­ség Nem­ze­ti Nyo­mo­zó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hiva­tal (KR NNI VVH) vagyon­vissza­szer­zé­si eljá­rást indí­tott a hét gya­nú­sí­tot­tal szem­ben. Tőlük a KR NNI VVH nyo­mo­zói össze­sen közel 50 mil­lió forint­nak meg­fe­le­lő vagyont von­tak el. Ebből több mint 10 mil­lió forint kész­pénz illet­ve szám­lán lévő összeg volt, míg a többi vagyon ingat­lan, vala­mint gépkocsi. 

A határ­ren­dé­szek a vesz­te­ge­té­si pénzt egy­más között előre meg­be­szélt szisz­té­ma alap­ján osz­tot­ták el, és abból annak érde­ké­ben, hogy a „jöve­del­me­zőbb­nek” tar­tott helye­ken legye­nek szol­gá­lat­ba vezé­nyel­ve, illet­ve tevé­keny­sé­gü­ket zavar­ta­la­nul foly­tat­has­sák, a szol­gá­lat­irá­nyí­tók­nak és egy alosz­tály­ve­ze­tő­nek is része­se­dést adtak. Az átke­lő­hely ügye­le­te­sek azért része­sül­tek a pénz­ből, hogy az elkö­ve­tett kor­rup­ci­ós bűn­cse­lek­mé­nyek­ről ne tegye­nek jelentést.

Az eljá­rás­ba most bevont gya­nú­sí­tot­tak közül öt rend­őr­rel és egy civil sze­méllyel szem­ben letar­tóz­ta­tá­suk­ra, míg továb­bi egy civil­lel szem­ben – aki bűn­se­géd­ként követ­te el a bűn­cse­lek­mé­nye­ket – bűn­ügyi fel­ügye­let elren­de­lé­sé­re tett indít­ványt a nyo­mo­zó ügyész­ség,  mely­ről a Deb­re­ce­ni Tör­vény­szék Kato­nai Taná­csa ma dönt.

Az ügy­ben leg­utóbb kiadott saj­tó­köz­le­mény itt olvas­ha­tó: https://ugyeszseg.hu/ujabb-bunugyi-akcio-az-artandi-hatarrendeszek-vesztegetesi-ugyeben-fotokkal-a-kozponti-nyomozo-fougyeszseg-sajtokozlemenye/

A videó az elfo­gás­ról készült.