Főoldal » Hírek » Központi Nyomozó Főügyészség » A nyomozó ügyészség is vádat emelt az M5-ös autópályán a rendőrökkel szemben fegyvert használó külföldi embercsempészek ellen – rendőrségi videóval – a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleménye

A Buda­pes­ti Regi­o­ná­lis Nyo­mo­zó Ügyész­ség fegy­ve­re­sen elkö­ve­tett hiva­ta­los sze­mély elle­ni erő­szak, vala­mint köz­úti veszé­lyez­te­tés és köz­le­ke­dés biz­ton­sá­ga elle­ni bűn­tett miatt emelt vádat három iraki férfi ellen a Buda­pes­ti XVIII. és XIX. Kerü­le­ti Bíró­sá­gon. Az elkö­ve­tők mene­kü­lés köz­ben több­ször a rend­őrök­re lőttek. 

A két férfi 2022. novem­ber 14-én, reg­gel – egy jól szer­ve­zett bűn­szer­ve­zet tag­ja­i­ként – az M5 autó­pá­lyán Buda­pest felé köz­le­ke­dett kis­te­her­au­tó­val, amely­nek rak­te­ré­ben 21 szír állam­pol­gár­sá­gú ille­gá­lis határ­át­lé­pőt szállítottak.

A vád­irat sze­rint a rend­őrök bűn­cse­lek­mény gya­nú­ja miatt intéz­ke­dést kez­de­mé­nyez­tek, a jármű veze­tő­je azon­ban figyel­men kívül hagy­ta a meg­ál­lás­ra uta­sí­tó jel­zé­se­ket, majd több­ször nagy sebes­ség­gel irány­jel­zés nél­kül sávot vál­tott, hossza­san a leál­ló sáv­ban köz­le­ke­dett, és a gép­jár­mű­vét szán­dé­ko­san az egyik szol­gá­la­ti autó köz­vet­len köze­lé­be kor­má­nyoz­ta, veszé­lyez­tet­ve az abban ülő rend­őrök éle­tét és testi épségét.

A mene­kü­lés során, a gép­jár­mű jobb első ülé­sén utazó férfi az abla­kon kiha­jol­va egy gáz-riasztó fegy­ver­rel három­szor a leve­gő­be lőtt, majd öt cél­zott lövést adott le a szol­gá­la­ti gép­jár­mű­vek irá­nyá­ba, és négy üveg­pa­lac­kot is felé­jük dobott. Buda­pest­re érve az elkö­ve­tők a meg­en­ge­dett sebes­ség­ha­tár túl­lé­pé­sé­vel a záró­vo­na­lon áthajt­va a leál­ló­sáv­ban és a busz­sáv­ban halad­tak tovább, majd ami­kor a for­gal­mi viszo­nyok miatt kény­te­le­nek vol­tak meg­áll­ni, kiszáll­tak, a sza­lag­kor­lá­ton átugor­va elfu­tot­tak, miköz­ben egyi­kük cél­zott lövé­se­ket adott le az őket gya­lo­go­san üldö­ző rend­őrök irányába.

A har­ma­dik vád­lott – tár­sá­val – úgy­ne­ve­zett elő­fu­tó­ként haladt autó­já­val a teher­gép­jár­mű előtt, és a fegy­vert is ő helyez­te el a jár­mű­ben azért, hogy tár­sai az eset­le­ges rend­őri intéz­ke­dést erő­szak­kal vagy fenye­ge­tés­sel megakadályozzák.

A több­szö­rö­sen minő­sí­tett ember­csem­pé­szés bűn­tet­te miatt a Fővá­ro­si Főügyész­ség 2023. júli­us 24-én már vádat emelt az elkö­ve­tők és 3 tár­suk ellen a Fővá­ro­si Törvényszéken.

A nyo­mo­zó ügyész­ség vád­irat­ban a vád­lot­tak­kal szem­ben bör­tön­bün­te­tés kisza­bá­sát és kiuta­sí­tást, a sofőr­rel szem­ben továb­bá jár­mű­ve­ze­tés­től eltil­tást indít­vá­nyo­zott, vala­mint azt, hogy a bíró­ság egye­sít­se az elle­nük indult büntetőeljárásokat.

Az ügyész­ség és a rend­őr­ség által az ügy­ben fotók­kal, vide­ó­val kiadott koráb­bi köz­le­mé­nyek itt érhe­tő­ek el: https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/elfogtak-a-lovoldozo-embercsempeszeket-0,

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/lojetek-a-rendoroket,

https://ugyeszseg.hu/gyanusitottkent-hallgatta-ki-a-nyomozo-ugyeszseg-a-rendorokre-lovo-kulfoldi-embercsempeszeket-a-kozponti-nyomozo-fougyeszseg-sajtokozlemenye/,

https://ugyeszseg.hu/vademeles-a-rendorok-ellen-fegyvert-hasznalo-embercsempeszek-es-tarsaik-ellen-rendorsegi-videoval-a-fovarosi-fougyeszseg-sajtokozlemenye/.