Főoldal » Hírek » Fővárosi Főügyészség » 65-en zsúfolódtak 2 lakásba, letartóztatás embercsempészés miatt – fotókkal – a Fővárosi Főügyészség sajtóközleménye

A Buda­pes­ti I. és XII. Kerü­le­ti Ügyész­ség indít­vá­nya alap­ján letar­tóz­tat­ta a bíró­ság azt a török és grúz fér­fit, akik több tucat ille­gá­lis határ­át­lé­pő buda­pes­ti szál­lá­sol­ta­tá­sá­ban működ­tek közre.

A meg­ala­po­zott gyanú sze­rint egy nem­zet­kö­zi ember­csem­pész háló­zat 65 embert kívánt Buda­pes­ten át Német­or­szág­ba csem­pész­ni. A buda­pes­ti szál­lás biz­to­sí­tá­sá­ban részt vett egy 26 éves török és egy 32 éves grúz férfi. A 65 ille­gá­lis határ­át­lé­pő 2023. októ­ber ele­jén, Buda­pes­ten két I. kerü­le­ti lakás­ban tar­tóz­ko­dott ide­ig­le­ne­sen. A török férfi látta el a több tucat sze­mélyt étel­lel, akik magu­kat később török, illet­ve afgán állam­pol­gár­nak val­lot­ták, azon­ban sze­mély­azo­nos­sá­gu­kat és jog­sze­rű magyar­or­szá­gi tar­tóz­ko­dá­su­kat iga­zol­ni nem tud­ták. A török férfi a tele­fon­ja­i­kat elvet­te, grúz társa pedig a laká­sok ajta­ját rájuk zárta, így a laká­so­kat nem tud­ták elhagyni.

Ami­kor a rend­őr­ség 2023. októ­ber 9-én intéz­ke­dett a laká­sok­nál, a 2 férfi el akart mene­kül­ni. A grúz férfi gép­ko­csi­val elhagy­ta a hely­színt, azon­ban a VIII. kerü­let­ben végül elfogták.

A Buda­pes­ti I. és XII. Kerü­le­ti Ügyész­ség az állam­ha­tár átlé­pé­sé­hez több sze­mély­nek segít­sé­get nyújt­va elkö­ve­tett ember­csem­pé­szet bűn­tet­té­vel gya­nú­sí­tott 2 férfi letar­tóz­ta­tá­sá­ra tett indítványt.

A nyo­mo­zá­si bíró a 2 gya­nú­sí­tott letar­tóz­ta­tá­sát elren­del­te a szökés-elrejtőzés és a bűn­is­mét­lés veszé­lye, vala­mint a bizo­nyí­tás hábo­rí­tat­lan­sá­gá­nak biz­to­sí­tá­sa miatt, a bíró­ság dön­té­se ellen a grúz férfi védő­je fel­leb­be­zés­sel élt, a hatá­ro­zat azon­ban a grúz gya­nú­sí­tot­tal szem­ben is vég­le­ges­sé vált másodfokon.

A fotó­kon az a gép­ko­csi lát­ha­tó, amellyel a grúz férfi elmenekült.