Főoldal » Hírek » Sajtóközlemények » 133 embert károsított meg az internetes csaló – a Tolna Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye

A Szek­szár­di Járá­si Ügyész­ség több­rend­be­li minő­sí­tett, üzlet­sze­rű­en elkö­ve­tett csa­lás miatt emelt vádat egy 26 éves pili­si férfi ellen, aki hamis inter­ne­tes hir­de­té­sek útján, közel két év lefor­gá­sa alatt több mint száz ember­nek oko­zott kárt.

A vád­ira­ti tény­ál­lás sze­rint a mun­ka­hellyel, meg­él­he­té­sét biz­to­sí­tó jöve­de­lem­mel nem ren­del­ke­ző vád­lott elha­tá­roz­ta, hogy inter­ne­tes hir­de­té­si olda­la­kon keresz­tül, áru­vá­sár­lá­sok valót­lan ígé­re­té­vel fog rend­sze­res bevé­tel­hez jutni. A férfi ennek érde­ké­ben – gyak­ran fik­tív nevet hasz­nál­va – műsza­ki cik­ke­ket, szá­mí­tó­gé­pes játé­ko­kat, ruha­ne­mű­ket, cipő­ket kínált eladás­ra annak elle­né­re, hogy a hir­de­tés­ben sze­rep­lő ter­mé­kek­kel való­já­ban nem ren­del­ke­zett. A sér­tet­tek a vétel­árat, a szál­lí­tá­si költ­sé­get, illet­ve az elő­le­get a vád­lott által meg­adott szám­la­szám­ra előre átutalták.

Elő­for­dult, hogy a férfi maga akart műsza­ki cik­ket venni, mely­nek vétel­árát az álta­la valót­la­nul meg­hir­de­tett ter­mék­re jelent­ke­ző sér­tet­tek­kel fizet­tet­te ki. Az elkö­ve­tő ebben az eset­ben a sér­tet­tek­nek saját szám­lá­ja­ként az álta­la kivá­lasz­tott ter­mék eladó­já­nak a szám­la­szá­mát adta meg, ők pedig oda utal­ták az össze­get. A vád­lott így lap­to­po­kat, játék­kon­zolt, házi­mo­zi rend­szert szer­zett meg, ame­lye­ket később értékesített.

A férfi 2021. júli­us és 2023. már­ci­us között össze­sen 133, az ország külön­bö­ző pont­ján lakó sér­tet­tet ejtett téve­dés­be, amellyel nekik egy­aránt ötven­ezer forin­tot meg nem hala­dó mér­té­kű kárt oko­zott. A sér­tet­te­ket össze­sen több mint 1 mil­lió forint kár érte.

A jelen­leg jog­erős sza­bad­ság­vesz­tés bün­te­té­sét töltő vád­lot­tal szem­ben az ügyész­ség 2 év fog­ház­bün­te­tés, 3 év köz­ügyek­től eltil­tás, vala­mint vagyon­el­kob­zás kisza­bá­sát indít­vá­nyoz­ta a Szek­szár­di Járásbíróságnál.