Főoldal » Hírek » Rávették idős áldozatukat, hogy felvegye a nyugdíját – korábbi videóval – a Fővárosi Főügyészség sajtóközleménye

A Buda­pes­ti XIV. és XVI. Kerü­le­ti Ügyész­ség vád­ira­ta alap­ján a bíró­ság vég­re­haj­tan­dó bör­tön­bün­te­tés­re ítélt két nőt, akik 2022 ápri­li­sá­ban úgy pró­bál­ták meg­sze­rez­ni egy 85 éves nő pén­zét, hogy elhi­tet­ték vele, a bank­szám­lá­ját be fog­ják fagyasz­ta­ni, majd meg­győz­ték, hogy a szám­lá­ján lévő nyug­dí­ját felvegye.

 A vád­irat sze­rint a vád­lot­tak 2022. ápri­lis 1-jén a XIV. kerü­let­ben, az Örs vezér tér kör­nyé­kén lévő egyik üzlet­ben figyel­tek fel a 85 éves - egész­ség­ügyi álla­po­ta foly­tán a bűn­cse­lek­mény elhá­rí­tá­sá­ra kép­te­len - sér­tett­re. Az elkö­ve­tők fel­is­mer­ték a sér­tett álla­po­tát, és elha­tá­roz­ták, hogy ezt kihasz­nál­va pénzt sze­rez­nek tőle.

A vád­lot­tak szóba ele­gyed­tek a nővel, és ennek során elő­áll­tak egy valót­lan tör­té­net­tel. Elhi­tet­ték a sér­tet­tel, hogy a bank­szám­lá­kon lévő pénz­össze­ge­ket be fog­ják fagyasz­ta­ni, és ezért ő sem fog majd hoz­zá­fér­ni a pén­zé­hez. A két nő addig győz­köd­te a sér­tet­tet, míg végül rávet­ték arra, hogy a szám­lá­ján lévő nyug­dí­ját fel­ve­gye. A sér­tett meg­en­ged­te a vád­lot­tak­nak, hogy elkí­sér­jék egy XIV. kerü­le­ti bank­fi­ók­hoz, ahova a 26 éves nő bekí­sér­te. A sér­tett a pénz­tár­nál - a vád­lott jelen­lé­té­ben - fel­vett a szám­lá­já­ról 200 ezer forin­tot, amit a tás­ká­já­ba tett. Ezalatt a sér­tet­tet az őt kísé­rő, végig szem­mel tartó nő az ügy­in­té­ző előtt - azt a lát­sza­tot kelt­ve, hogy roko­nok - több­ször ,,mamá­nak” szó­lí­tot­ta, és arra is rá akar­ta venni, hogy  adjon neki meg­ha­tal­ma­zást a szám­lá­já­hoz, ettől azon­ban a sér­tett elzárkózott.

Miu­tán elhagy­ták a ban­kot, ismét csat­la­ko­zott hoz­zá­juk a másik vád­lott, és mialatt a sér­tet­tet az utcán kísér­ték, az egyi­kük több­ször meg­pró­bál­ta kiven­ni a tás­ká­já­ból a pénzt, arra hivat­koz­va, hogy beej­tett oda 20 Ft-ot. A másik nő egy újság­gal igye­ke­zett takar­ni társa cse­lek­mé­nyét, és köz­ben a kör­nyé­ket is figyel­te. A vád­lot­tak visel­ke­dé­sé­re fel­fi­gyelt egy sza­bad­na­pos rend­őr, aki ezután szem­mel tar­tot­ta őket, majd érte­sí­tet­te kol­le­gá­it, akik a két nőt a hely­szí­nen elfogták.

A Buda­pes­ti XIV. és XVI. Kerü­le­ti Ügyész­ség a most 26 és 46 éves nőt kifosz­tás bűn­tet­té­nek kísér­le­té­vel vádol­ta. A Pesti Köz­pon­ti Kerü­le­ti Bíró­ság a bün­te­tett elő­éle­tű vád­lot­ta­kat vád sze­rint bűnös­nek mond­ta ki, és a fia­ta­lab­bat 3 év 6 hónap, idő­sebb tár­sát pedig 4 év vég­re­haj­tan­dó bör­tön­bün­te­tés­re ítél­te, továb­bá elren­del­te a koráb­ban kisza­bott, fel­füg­gesz­tett bör­tön­bün­te­té­se­ik vég­re­haj­tá­sát is.

Az íté­let a 26 éves nő vonat­ko­zá­sá­ban jog­erős, tár­sá­val szem­ben – a vád­lott és védő fel­leb­be­zé­sé­re figye­lem­mel – másod­fo­kon folytatódik.

A vád­eme­lés­ről koráb­ban kiadott, vide­ót is tar­tal­ma­zó köz­le­mény az aláb­bi lin­ken érhe­tő el: https://ugyeszseg.hu/ravettek-idos-aldozatukat-hogy-felvegye-a-nyugdijat-videoval-a-fovarosi-fougyeszseg-sajtokozlemenye/