Főoldal » Hírek » Súlyosításért fellebbezett az ügyészség a fiatalkorú lány halálát eredményező közlekedési baleset ügyében – a Tolna Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye

A Szek­szár­di Járá­si Ügyész­ség vád­ira­ta alap­ján a Szek­szár­di Járás­bí­ró­ság halá­los köz­úti bal­eset gon­dat­lan oko­zá­sá­nak vét­sé­ge miatt 3 év fog­ház­bün­te­tés­re és vég­le­ges hatá­lyú köz­úti jár­mű­ve­ze­tés­től eltil­tás­ra ítél­te azt a fia­tal fel­nőtt fér­fit, aki 2021 nya­rán egy 17 éves lány halá­lát ered­mé­nye­ző köz­le­ke­dé­si bal­ese­tet oko­zott Szek­szárd köze­lé­ben. Az ügyész­ség súlyo­sí­tá­sért fellebbezett. 

A vád­ira­ti tény­ál­lás sze­rint a férfi 2021 júni­u­sá­ban a meg­en­ge­det­tet meg­ha­la­dó sebes­ség­gel köz­le­ke­dett sze­mély­gép­ko­csi­já­val Vár­domb és Szek­szárd között. Az elkö­ve­tő egy ket­tős, un. „s” útka­nya­ru­lat­ban a sebes­sé­ge miatt lesod­ró­dott az úttest­ről és egy beton­híd­nak csa­pó­dott. A bal­eset­ben egy 17 éves lány a hely­szí­nen éle­tét vesz­tet­te, másik két utas súlyo­san, egy pedig könnyeb­ben sérült.

Az ügyész­ség az elő­ké­szí­tő ülé­sen a vád­lott beis­me­ré­se ese­té­re 4 év fog­ház­bün­te­tés és vég­le­ges hatá­lyú köz­úti jár­mű­ve­ze­tés­től eltil­tás kisza­bá­sá­ra tett indítványt.

A vád­lott a vád­irat­tal egye­ző­en beis­mer­te a bűnös­sé­gét, és lemon­dott a tár­gya­lás­hoz való jogá­ról, ezért a járás­bí­ró­ság – az ügyé­szi indít­vánnyal egye­ző jár­mű­ve­ze­tés­től eltil­tás mel­lett – 3 év fog­ház­bün­te­tés­re ítélte.

Az ügyész­ség állás­pont­ja sze­rint a vád­lott­nak a bal­ese­tet köz­vet­le­nül meg­elő­ző­en tanú­sí­tott kirí­vó köz­le­ke­dé­si maga­tar­tá­sá­ra, az álta­la meg­va­ló­sí­tott több­szö­rös, kiemelt tár­gyi súlyú KRESZ-szabályszegésekre, vala­mint a köz­le­ke­dé­si elő­éle­té­re figye­lem­mel a járás­bí­ró­ság által kisza­bott tar­ta­mú sza­bad­ság­vesz­tés nem ele­gen­dő a bün­te­té­si célok eléréséhez.

A járá­si ügyész­ség emi­att az íté­let­tel szem­ben, hosszabb tar­ta­mú fog­ház­bün­te­tés kisza­bá­sa érde­ké­ben fel­leb­be­zést jelen­tett be. A vád­lott és védő­je a bün­te­té­sek eny­hí­té­sé­ért fellebbeztek.

 A főügyész­ség által a vád­eme­lés­ről koráb­ban kiadott saj­tó­köz­le­mény az aláb­bi lin­ken érhe­tő el:

https://ugyeszseg.hu/vademeles-a-szekszard-es-vardomb-kozott-2021-nyaran-tortent-halalos-baleset-ugyeben-a-tolna-varmegyei-fougyeszseg-sajtokozlemenye/