Főoldal » Hírek » Próbára bocsátották a fiatalkorút, aki egy megtámadott és bántalmazott egy kerékpárost - a Nógrád Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Balas­sa­gyar­ma­ti Járás­bí­ró­ság pró­bá­ra bocsá­tot­ta azt a 17 éves fiút, aki egy Nóg­rád megyei tele­pü­lés kocs­má­ja előtt bicik­li­jé­ről lerán­tott és meg­vert egy 50 éves férfit.

2020 júli­u­sá­ban a sér­tett a helyi kocs­má­ban ita­lo­zott, ahol konf­lik­tus­ba keve­re­dett néhány másik ven­dég­gel, ezért jobb­nak látta, ha távo­zik. Épp­hogy elin­dult kerék­pár­já­val, ami­kor a fia­tal­ko­rú utá­na­sza­ladt, ruhá­já­nál fogva hátul­ról meg­rán­tot­ta, emi­att a kerék­pá­ros áttért az út túl­ol­da­lá­ra, a pad­ká­nak ütkö­zött és elesett. A fiú ekkor a fekvő fér­fit ököl­lel több­ször meg­ütöt­te és meg is rúgta.

Az 50 éves sér­tett könnyebb sérü­lé­se­ket szen­ve­dett, ám a bán­tal­ma­zás módja és irá­nya súlyo­sabb, csont­tö­ré­ses sérü­lé­sek oko­zá­sá­ra is alkal­mas volt. A fia­tal­ko­rú­val szem­ben ezért a Balas­sa­gyar­ma­ti Járá­si Ügyész­ség súlyos testi sér­tés bűn­tet­té­nek kísér­le­te és köz­úti köz­le­ke­dés biz­ton­sá­ga elle­ni bűn­tett elkö­ve­té­se miatt emelt vádat.

A Balas­sa­gyar­ma­ti Járás­bí­ró­ság az ügyész­ség vád­ira­tá­ban fog­lal­tak­kal egyet­ért­ve a cse­lek­mény elkö­ve­té­sét beis­me­rő és azt meg­bá­nó fiút – a jár­vány­ügyi sza­bá­lyok­ra figye­lem­mel is – tár­gya­lás mel­lő­zé­sé­vel 2 évre pró­bá­ra bocsá­tot­ta, meg­ál­la­pí­tot­ta, hogy a két év alatt a fia­tal párt­fo­gó fel­ügye­let alatt áll, vala­mint köte­lez­te a 24.000 Ft bűn­ügyi költ­ség meg­fi­ze­té­sé­re is.

A dön­tés jogerős.

A fia­tal­ko­rú­ak elíté­lé­se­kor a szank­ció meg­ha­tá­ro­zá­sa során az elsőd­le­ges cél a neve­lés, azért, hogy a fia­tal helyes irány­ba fej­lőd­jön és a tár­sa­da­lom hasz­nos tag­já­vá vál­jon, ezt segí­ti elő a pró­bá­ra bocsá­tás és a párt­fo­gó fel­ügye­let intéz­mé­nye. A pró­bá­ra bocsá­tás nem bün­te­tés, hanem egy neve­lő jel­le­gű bün­te­tő­jo­gi intéz­ke­dés, mely­nek során a bíró­ság a bün­te­tés kisza­bá­sát pró­ba­idő­re elha­laszt­ja. A fia­tal­ko­rút a pró­ba­idő tar­ta­ma alatt párt­fo­gó fel­ügye­lő segí­ti, és ha a pró­ba­idő ered­mé­nye­sen telik el, az elkö­ve­tő jó útra tér, akkor bün­tet­he­tő­sé­ge meg­szű­nik, nem fog bün­te­tett elő­éle­tű­nek sem szá­mí­ta­ni. Ha azon­ban a párt­fo­gó fel­ügye­let sza­bá­lya­it nem tart­ja be, avagy újabb bűn­cse­lek­mény miatt elíté­lik, vele szem­ben a jelen­le­gi cse­lek­mé­nyek miatt is bün­te­tést kell kiszabni.