Főoldal » Hírek » Tíz ittas vezető állt bíróság elé egy napon Kalocsán - a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Kalo­csai Járá­si Ügyész­ség 2021. augusz­tus 11-én ittas jár­mű­ve­ze­tés vét­sé­ge miatt gyor­sí­tott eljá­rás­ban össze­sen tíz fér­fit állí­tott bíró­ság elé, akik 2021 júni­u­sá­ban és júli­u­sá­ban Kalo­csán, illet­ve a kör­nye­ző tele­pü­lé­se­ken itta­san vezet­tek autó­kat és segédmotorkerékpárokat.

A Kalo­csai Járá­si Ügyész­ség a rend­őr­ség­gel együtt­mű­köd­ve kiemelt figyel­met for­dít az ittas veze­tők elle­ni hatá­ro­zott fel­lé­pés­re. Az ittas veze­tés a leg­gya­ko­ribb köz­le­ke­dé­si bűn­cse­lek­mény, ami szá­mos súlyos, halá­los bal­ese­tet oko­zott már az uta­kon. Az ittas veze­tő nem­csak a saját, de mások éle­tét is veszélyezteti.

A járá­si ügyész­ség által teg­nap bíró­ság elé állí­tott tíz férfi 2021 júni­u­sá­ban és júli­u­sá­ban itta­san veze­tett gép­jár­mű­ve­ket Kalo­csa, Solt és a kör­nye­ző tele­pü­lé­sek utcá­in. Az ittas veze­té­sen tet­ten ért vád­lot­tak közül egy fér­fi­nek nem volt veze­tői enge­dé­lye, a töb­bi­ek­től a hely­szí­nen elvet­ték a jogo­sít­vá­nyu­kat vagy később lead­ták az okmányirodában.

A vád­lot­tak közül hár­man segéd­mo­tor­ke­rék­párt vezet­tek, közü­lük ket­ten bal­ese­tet is szen­ved­tek, eles­tek a moto­rok­kal. Az egyi­kük könnyebb sérü­lé­se­ket, a másik, súlyos fok­ban ittas vád­lott 8 napon túl gyó­gyu­ló sérü­lé­se­ket szenvedett.

Egy férfi teher­au­tót veze­tett itta­san, míg hat vád­lot­tat sze­mély­au­tó ittas veze­té­sén érték tet­ten. Közü­lük egy férfi bal­ese­tet oko­zott: neki­haj­tott az előt­te for­gal­mi okból las­sí­tó autó hátul­já­nak, de sze­ren­csé­re sze­mé­lyi sérü­lés nem történt.

Az ügyész­ség a sza­bad­lá­bon lévő vád­lot­ta­kat gyor­sí­tott eljá­rás­ban 2021. augusz­tus 11-én bíró­ság elé állí­tot­ta. A Kalo­csai Járás­bí­ró­ság az ügyé­szi indít­vánnyal egye­ző­en vala­mennyi vád­lot­tat bűnös­nek mond­ta ki és velük szem­ben pénz­bün­te­tést, vala­mint köz­úti jár­mű­ve­ze­tés­től eltil­tást sza­bott ki. A pénz­bün­te­tés leg­ma­ga­sabb össze­ge 200.000 forint, míg a leg­hosszabb eltil­tás 1 év 4 hónap volt.

Kilenc vád­lott ese­té­ben az íté­let jog­erő­re emel­ke­dett, egy ittas veze­tő ügyé­ben az ügyész súlyo­sí­tá­sért fellebbezett.