A Komáromi Járási Ügyészség vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat két szerb állampolgárral szemben.

A vádirati tényállás szerint az elsőrendű vádlott egy kisbuszt, míg a másodrendű vádlott egy személygépkocsit bérelt ki Belgrádban, majd a járművekkel mindketten a tompai határátkelőhelyen utaztak be az országba. Az elsőrendű vádlott 2018. május 3-án, az éjszakai órákban a határ magyar oldalán a másodrendű vádlott útmutatása, valamint egy ismeretlen személy telefonon adott iránymutatása alapján a zárt raktérrel rendelkező kisbuszba felvett  6 srí lankai és 12 afgán állampolgárt, akik Magyarország területére jogellenesen érkeztek azért, hogy innen illegálisan Ausztriába utaznak tovább.

Az elsőrendű vádlott a kisbuszba felvett migráns személyekkel az M6 és M1 autópályán Ausztria felé közlekedett, ennek során a másodrendű vádlott a személygépkocsival kísérte őket, és ezzel a szállítást biztosította. A vádlottak a szállítás közben egymással, és az ismeretlen megbízójukkal telefonon tartották a kapcsolatot. A rendőrjárőrök 2018. május 4-én 1 óra körül mindkét gépjárművet ellenőrzés alá vonták, az embercsempészeket elfogták.

Az ügyészség indítványára a Komáromi Járásbíróság 2018. május 4-én rendelte el a két férfi letartóztatását, mert megalapozottan feltehető volt, hogy a terheltek jelenléte az eljárási cselekményeknél másképp nem biztosítható, továbbá fenn állt annak a veszélye, hogy a bizonyítást veszélyeztetnék, illetve újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követnének el.

A vádiratban az ügyészség a letartóztatás fenntartására, valamint arra tett indítványt, hogy ha a vádlottak az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismerik, úgy őket a Komáromi Járásbíróság 5 év fegyházbüntetésre ítélje.

Az ügyészség a letartóztatás hosszabbításáról korábban az alábbi oldalon adott ki közleményt:

/letartoztatasban-maradnak-a-szerb-embercsempeszek/

 

Hozzászólások lezárva.