Bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége és számvitel rendjének megsértésének bűntette miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség négy személy ellen a Fővárosi Törvényszéken.

Az ügyben az OLAF főigazgatójának igazságügyi ajánlása alapján, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt, közbeszerzési, jogi és műszaki-szakmai szakértői tanácsadás beszerzésére irányuló közbeszerzési eljárással, illetve annak megvalósításával kapcsolatban az OLAF által megfogalmazott megállapítások és kifogások vizsgálata érdekében került sor a nyomozás elrendelésére.

A vádirati tényállás lényege szerint a közbeszerzésen nyertes konzorcium egyik alvállalkozó cégének ügyvezetője – annak érdekében, hogy bevételei után az általános forgalmi adó, valamint társasági adó befizetési kötelezettségét jogellenesen csökkentse – 2011 és 2013 között három gazdasági társaság ügyvezetőjétől valótlan tartalmú költségszámlákat szerzett be, és állított a könyvelésébe, amelyek mögött tényleges gazdasági események nem álltak. A cselekmény a költségvetésnek – ÁFA és társasági adónemben – közel 84 millió forint vagyoni hátrányt okozott.

A valótlan tartalmú számláknak a könyvelésébe történt beállításával az ügyvezető a számviteli törvényben előírt bizonylati rendet is megsértette, amellyel mindhárom üzleti évet érintően a gazdasági tevékenységének valós és megbízható képét lényegesen befolyásoló hibát követett el.

Az ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság az ügyvezetőt és egy társát – aki több mint 70 millió forint adótartalommal állított ki valótlan számlákat – végrehajtandó szabadságvesztésre, és közügyektől eltiltásra, a másik két vádlottat pedig felfüggesztett szabadságvesztésre ítélje. A nyomozó ügyészség ezen túlmenően azt is indítványozta, hogy a bíróság a vádlottakat tiltsa el gazdasági társaság vezető tisztségviselői foglalkozás gyakorlásától és ítélje őket pénzbüntetésre.

Hozzászólások lezárva.