Főoldal » Hírek » Központi Nyomozó Főügyészség » Elítélték az M2-es autóúton a rendőröket gépkocsijával veszélyeztető férfit – fotókkal – a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleménye

A Váci Járás­bí­ró­ság a vád­dal egye­ző­en bör­tön­bün­te­tés­re ítélt egy fér­fit hiva­ta­los sze­mély elle­ni erő­szak, köz­úti veszé­lyez­te­tés és bün­te­tő­el­já­rás­ban kisza­bott jár­mű­ve­ze­tés­től eltil­tás hatá­lya alatt tör­té­nő jár­mű­ve­ze­tés bűn­tet­té­nek elkö­ve­té­se miatt. Az elkö­ve­tő az M2-es autó­úton a rend­őrö­ket a gép­ko­csi­já­val veszé­lyez­tet­te. 

2023. augusz­tus 1-jén 7 óra­kor, a férfi Vácon köz­le­ked­vea több­szö­ri fény és hang­jel­zés elle­né­re – nem állt meg a vele szem­ben intéz­ke­dő rend­őrök­nek, és a for­gal­mas M2-es autó­út irá­nyá­ba, majd a főúton halad­va a meg­en­ge­dett sebes­ség­ha­tár néhol akár két­sze­res túl­lé­pé­sé­vel továbbhajtott.

A vád sze­rint az elkö­ve­tő több köz­le­ke­dé­si sza­bályt is súlyo­san meg­szeg­ve mene­kült a rend­őrök elől, töb­bek között átlép­ve a záró­vo­na­lat, a szem­be­jö­vő gép­jár­mű­ve­ket féke­zés­re, illet­ve lehú­zó­dás­ra kény­sze­rí­tet­te. Ezen túl­me­nő­en több­ször, szán­dé­ko­san a köve­té­sé­be idő­köz­ben bekap­cso­ló­dó rend­őr­sé­gi szol­gá­la­ti gép­jár­mű­vek­nek ütkö­zött, szá­mos alka­lom­mal – ugyan­csak indo­ko­lat­la­nul – inten­zí­ven féke­zett, ezzel vész­fé­ke­zés­re kény­sze­rí­tet­te a mögöt­te hala­dó szol­gá­la­ti gép­ko­csi veze­tő­jét, amely cse­lek­ménnyel veszé­lyez­tet­te a jármű uta­sa­it és aka­dá­lyoz­ta a rend­őri intézkedést.

A Buda­pes­ti Regi­o­ná­lis Nyo­mo­zó Ügyész­ség indít­vá­nyá­val egyet­ért­ve a bíró­ság – az elkö­ve­tés óta letar­tóz­ta­tás­ban lévő – fia­tal fér­fit 5 év 6 hónap bör­tön­bün­te­tés­re ítél­te, 10 évre eltil­tot­ta a köz­úti jár­mű­ve­ze­tés­től, vala­mint elren­del­te a koráb­ban kisza­bott 6-6 hóna­pos, pró­ba­idő­re fel­füg­gesz­tett sza­bad­ság­vesz­tés bün­te­té­sek vég­re­haj­tá­sát. A férfi vagyon elle­ni bűn­cse­lek­mé­nyek elkö­ve­té­se miatt több­szö­rö­sen bün­te­tett, jelen­leg is szá­mos bün­te­tő­el­já­rás folyik elle­ne, és két­szer ítél­ték már el eltil­tás hatá­lya alat­ti jár­mű­ve­ze­tés bűn­cse­lek­mé­nye miatt.

Az íté­let nem jog­erős, a vád­lott vala­mint védő­je fel­men­té­sért és eny­hí­té­sért fel­leb­be­zett. A bíró­ság az ügyé­szi indít­vány­nak meg­fe­le­lő­en a férfi letar­tóz­ta­tá­sát a másod­fo­kú dön­té­sig fenntartotta.

Az ügy­ben kiadott koráb­bi saj­tó­köz­le­mény itt érhe­tő el: https://ugyeszseg.hu/letartoztatasban-az-m2-es-autouton-a-rendoroket-gepkocsijaval-veszelyezteto-ferfi-a-kozponti-nyomozo-fougyeszseg-sajtokozlemenye/

A fotók a hely­szí­ne­lés­kor készültek.