Főoldal » Hírek » Sajtóközlemények » Valótlan ingatlanhirdetésekkel csaptak be 38 hirdetésre jelentkezőt a csalók – a Zala Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye

Egy buda­pes­ti nő irá­nyí­tot­ta annak az ingat­lan­köz­ve­tí­tés­re sza­ko­so­dott, rész­ben csa­lád­tag­ja­i­ból álló, 5 fős bűn­ban­da csa­lárd tevé­keny­sé­gét, amely valót­lan ingat­lan­hir­de­té­sek köz­zé­té­te­lé­vel tévesz­tett meg 38 hir­de­tés­re jelent­ke­ző sér­tet­tet. Az elkö­ve­tők tőlük elő­leg, vagy meg­bí­zá­si díj címén kicsalt mil­li­ós nagy­ság­ren­dű össze­gek­kel össze­sen 75 mil­lió forint kárt okoztak.

A Zala­eger­sze­gi Járá­si Ügyész­ség vád­ira­ta sze­rint egy buda­pes­ti nő – aki koráb­ban ingat­lan érté­ke­sí­té­sé­vel fog­lal­ko­zott - 2018-ban elha­tá­roz­ta, hogy úgy akar rend­sze­res bevé­tel­hez jutni, hogy az ország terü­le­té­re kiter­je­dő­en, valót­lan tar­tal­mú ingat­lan­hir­de­té­se­ket fel­hasz­nál­va tévesz­ti meg és káro­sít­ja meg a jelent­ke­ző­ket. A mód­szer lénye­ge sze­rint a nő ingat­lan­ér­té­ke­sí­tés­sel, -köz­ve­tí­té­sé­vel fog­lal­ko­zó cégek nevé­ben tett közzé inter­ne­ten rend­kí­vül ked­ve­ző áron laká­so­kat eladás­ra kíná­ló hir­de­té­se­ket. Ami­kor aztán az erre a célra bérelt iro­da­he­lyi­ség­ben a nő kap­cso­lat­ba lépett a hir­de­té­sek­re jelent­ke­ző sze­mé­lyek­kel, őket meg­té­veszt­ve, elő­leg és meg­bí­zá­si díj jog­cí­mén külön­bö­ző össze­gek befi­ze­té­sét kérte.

A hir­de­té­sek­ben fel­tün­te­tett, való­já­ban nem, vagy nem a fel­tün­te­tett para­mé­te­rek­kel ren­del­ke­ző ingat­la­nok vétel­ára­ként meg­ha­tá­ro­zott ked­ve­ző ár célja az volt, hogy a hir­de­tés­re minél töb­ben jelent­kez­ze­nek, így nagyobb volt az esély a maga­sabb bevé­tel­re. A nő leá­nyát, vejét és két koráb­bi női mun­ka­tár­sát is bevon­ta csa­lárd tevé­keny­sé­gé­be, együt­te­sen vet­tek részt a sér­tet­tek meg­té­vesz­té­sé­ben, az adott ingat­lan érté­ke­sí­té­se és tulaj­don­jo­gá­nak meg­szer­zé­se kap­csán jelent­ke­ző fel­ada­tok ellátásában.

A hir­de­tés­re jelent­ke­ző­ket úgy tájé­koz­tat­ták, hogy az ingat­la­nok nagy össze­gű adós­ság­gal ter­hel­tek, melye­ket a tulaj­do­no­sok­tól úgy lehet meg­vá­sá­rol­ni, hogy a vétel­ár 10 %-ának, de leg­alább mil­li­ós nagy­ság­ren­dű összeg befi­ze­té­se ese­tén elin­dul egy olyan eljá­rás, mely­nek ered­mé­nye­ként a hite­le­ző bank köve­te­lé­se kiegyen­lí­tés­re kerül, az ingat­lan pedig köz­vet­le­nül a tulaj­do­nos­tól vásá­rol­ha­tó meg. A meg­bí­zá­si szer­ző­dé­sek a hir­de­tés­re jelent­ke­zők által előre kifi­ze­tett össze­get elő­leg­ként, juta­lék­fi­ze­tés­ként, meg­bí­zá­si díj­ként is tartalmazták.

A vád­lot­tak tevé­keny­sé­gü­ket olyan gaz­da­sá­gi tár­sa­sá­gok nevé­ben végez­ték, ame­lyek nyil­ván­tar­tás­ba bejegy­zett kép­vi­se­lő­i­nek nem volt tudo­má­sa arról, hogy az ügy­ve­ze­té­sük alatt álló cége­ket bűn­cse­lek­mé­nyek elkö­ve­té­sé­hez hasz­nál­ják fel.

A meg­bí­zá­si szer­ző­dé­sek idő­tar­ta­ma jel­lem­ző­en egy évre szólt, így a sér­tet­tek a befi­ze­tést köve­tő­en a cége­ket a meg­bí­zá­si szer­ző­dés idő­tar­ta­má­nak lejár­tá­ig rend­sze­rint nem keres­ték, idő­vel azon­ban azzal szem­be­sül­tek, hogy a meg­bí­zott cég sem sze­mé­lye­sen, sem tele­fo­non, sem elekt­ro­ni­kus úton nem elér­he­tő, az álta­luk koráb­ban meg­vé­tel­re kivá­lasz­tott ingat­lan­hoz nem jutot­tak hozzá, s a befi­ze­tett pénzt sem kap­ták vissza.

A Zala­eger­sze­gi Járá­si Ügyész­ség az össze­sen 38 sér­tet­tet meg­té­vesz­tő, nekik össze­sen 75 mil­lió forint vagyo­ni kárt okozó 5 vád­lot­tal szem­ben több­szö­rö­sen minő­sü­lő csa­lás bűn­tet­te miatt emelt vádat.